Hoe werkt paardencoaching?

Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de spanning of blokkade mee te maken kan hebben.

De belangrijkste effecten van paardencoaching op mensen zijn de volgende: 

  1. Met een paard in de bak wordt je getriggerd om uit je hoofd te gaan en in je lijf te gaan (te voelen).
  2. In de energie-uitwisseling met elkaar neemt het paard spanning van je over.

Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is; je lichaam slaat het namelijk op. Het paard merkt onmiddellijk dat er een blokkade (koliek) zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel groter dan bijvoorbeeld bij een psycholoog aan tafel. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen wat je hoofd, je hart en je buik uitstraalt, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan en een keer te smakken met de mond. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent en kan zichzelf ontspannen. Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken. Andersom, als hoofd en hart niet in overeenstemming zijn zal het paard weerstand tonen.

Ik werk met behulp van het paard als co-coach en MGV (motiverende gespreksvoering). Door deze techniek toe te passen komen we vanuit de intrinsieke (eigen) motivatie bij de oplossing van de hulpvraag/verandertaal.